Ana Sayfa Haberler ÖNCÜ GENÇLİK’TEN AFGANİSTAN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ MESAJI

ÖNCÜ GENÇLİK’TEN AFGANİSTAN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ MESAJI

1660

Öncü Gençlik Genel Sekreteri Ferdi Tanhan, Afganistan’ın bağımsızlığının 100. yılında Kurtuluş Savaşı’nı hatırlatarak “Türk- Afgan ilişkileri onların açtığı yolda gelişmeye devam edecektir.” dedi.
Afganistan İslam Cumhuriyeti bağımsızlığının 100. yılını terör saldırılarının gölgesinde çeşitli etkinliklerle kutladı. 19 Ağustos 1919’da İngiltere’den ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Afganistan’ın bağımsızlığının 100. yılında Öncü Gençlik Genel Sekreteri Ferdi Tanhan Twitter hesabından açıklama yaptı.
Tanhan’ın açıklamasının tamamı:
1) Dün gündem yoğun olduğu için önemli bir konu atlandı.
Afganistan’ın bağımsızlığının 100. Yılı kutlamaları.
Ankara’da düzenlenen resepsiyona siyasi parti liderlerinden bir tek Genel Başkanımız Doğu Perinçek katıldı.
Peki, Afganistan ve Türkiye ilişkileri neden önemli?

2) Bildiğiniz üzere Türkiye, bölücü terörle uzun yıllardır mücadele ediyor. Bugünlerde ABD’nin desteklediği terör örgütlerine karşı savaşımız amansız.
Aynı şekilde Afganistan’da bugün emperyalist terörle büyük mücadele içinde olan bir ülke.

3) Hatta üç gün önce Kabil’de bir düğüne yapılan intihar saldırısında 63 Afgan hayatını kaybetti.
Bu saldırılar tıpkı Türkiye’de yaşanan intihar saldırıları gibi yalnızca bir grubu değil Afganistan’ın birliğini ve istikrarını hedef alıyor. Emperyalistlerce destekleniyor.

AFGAN HALKIYLA BENZER SÜREÇLERDEN GEÇTİK
4) Yalnızca bugün değil, bundan 100 sene önce de Afgan halkıyla benzer süreçlerden geçtik. O günlerde yine birbirimize sarılarak emperyalistleri yendik. Türk- Afgan ilişkileri tarihi işte bu açıdan çok önemli. Gelin o tarihi hep birlikte hatırlayalım.

5) Uzun yıllar İngiliz emperyalizmiyle mücadele eden Afganlılar, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmasından iki buçuk ay önce 3 Mart 1919’da İngiliz Hindistan valisine mektup yazarak ”hür ve bağımsız” olduklarını bildirdiler.
Bunun üzerine İngilizler, Afganistan’a savaş açtı.

6) Afgan halkından unutulmaz tokatlar yiyen İngilizler ile Afganlar arasında 8 Ağustos 1919’da ateşkes imza edildi.
Türk Kurtuluş Savaşında olduğu gibi destansı bir mücadeleden sonra İngilizler, Afganistan’ın bağımsızlığını tanımak zorunda kaldı.

7) Türkiye’nin de İngilizlere karşı savaşması, Afganlarda Türk milletine karşı derin bir ilgi ve sevgi uyandırdı.
Türklerde Afgan halkının boyun eğmez tabiatına derin bir saygı duyuyordu.

8) Kurtuluş Savaşı Ankara’sının diplomatik ilişki kurduğu ilk ülke, Sovyetler Birliği ile birlikte Afganistan’dır.
Sovyetler Birliği’nde bulunan Afganistan heyetiyle, o sırada SSCB ile anlaşma imzalamaya gelen Türk heyeti Moskova’da karşılaştı.
Bu çok önemli bir rastlantıydı.

9) Daha Sovyetler Birliği ile görüşmeler sürerken Türkiye ile Afganistan arasında bir dostluk anlaşması imzalandı. Tarih 1 Mart 1921, Türk Kurtuluş Savaşının en kritik günleri…

10) Türk- Afgan anlaşmasına göre;
İki ülke birbirine içten bağlarla bağlıdır. Birinin mutluluğu diğerinin mutluluğu, felaketi de diğerinin felaketi demektir. Doğu Dünyasının uyanışı ve kurtuluş devrimi başlamıştır.
Bu anlaşma doğunun mutlu geleceği için bir başlangıçtır.

11) Türkiye, Afganistan’ın bağımsızlığını tanımaktadır.
Taraflardan biri, Doğu’yu istila ve istismar siyasetini güden herhangi bir emperyalist tarafından diğerine yöneltilecek saldırıyı bizzat kendine yapılmış sayarak var olan araçlarla bu saldırıyı def etmeyi kabul etmektedir.

12) İki taraf birbirlerine elçi göndereceklerdir. İki ülke arasında düzenli özel postalar kurulacak, çeşitli konularda birbiriyle işbirliği yapacaklardır. Türkiye Afganistan’a öğretmen ve subay gönderecektir.

13)Anlaşma maddelerinin ne kadar önemli olduğu ortadır. Anlaşmadaki ‘doğu’ vurgusu Atlantik sistemine karşı Avrasya siyasetinin Atatürk tarafından açıkça saptandığını ve uygulandığını göstermektedir.
Bütün doğu devletleriyle bu tarz anlaşmalara bugün de ihtiyacımız yakıcıdır.

14) Tarihe dönecek olursak, anlaşmanın ardından Afganistan’dan hemen bir elçilik kurulu yola çıktı. Daha doğrusu Moskova’ya giden Elçi Sultan Han başkanlığındaki Afgan kuruluna yolunu değiştirerek Türkiye’ye gitme talimatı verildi.
Heyet, 21 Nisan 1921 günü Ankara’ya ulaştı.

15) Afgan kurulu geçtiği her yerde sevinç ve mutlulukla karşılandı. Ankara’daki karşılamada halkın da katıldığı askeri törenler yapıldı. Dört gün sonra Mustafa Kemal elçiyi kabul etti ve 10 Haziran’da da Afgan Elçiliği’ne bayrağı bizzat kendi çekti.

16) Tanıkların anlatımına göre Afgan Elçisi Sultan Ahmet Han, bütün milli mücadele yılları boyunca Ankara’nın en renkli kişilerinden biriydi.
Hatta Mustafa Kemal Atatürk’ün onun için ”kalplerimizin sevgilisi” dediği iddia edilir.

17) Afgan Elçisi Sultan Ahmet Han, Türk Kurtuluş Savaşı’nın bir Türk- Avrupa mücadelesi olduğunu biliyordu. Bu mücadelenin aynı zamanda Afganistan’ın da savaşı demek olduğunu söylüyordu.
Dün yapılan Afganistan Bağımsızlık günü kutlaması Türkiye’de ilk kez 1922’de gerçekleşti.

18) Türkiye’nin , Afganistan’a elçi ataması nedense geç kaldı. Elçi olarak İngilizlere karşı Medine’yi kahramanca savunan Fahrettin Paşa seçildi.
Bu ilişkilere ne derece önem verildiğini göstermektedir.
Afgan Emiri Emanullah han heyeti üst düzey bir protokolle karşıladı.

19) Türk heyetinin Kabil’e varışını Açıksöz gazetesi muhabiri şöyle özetlemektedir.
Buna göre heyet, Türk subaylarının yetiştirdiği piyade, atlı ve topçu kıtaları, iki takım mızıka ve Kabil’de oturan Türk vatandaşlarıyla Afgan halk tarafından içten bir törenle karşılanmıştır.

20) Milli mücadele döneminin ardından Cumhuriyet Devrimi döneminde iki ülke arasındaki ilişkiler derinleşerek sürmüştür.
Emanullah Han ve Atatürk emperyalizmi dize getiren iki lider olarak bu dostluğun gelişmesini sağlayan ve geleceği gören liderlerdir.

21) Emperyalizme karşı gerçekleşen büyük mücadeleler mesafe tanımadan bu iki lideri ve ulusu birleştirmiştir.
Onlar Asya Çağını haber veren ve kuran öncülerdir.
Türk- Afgan ilişkileri onların açtığı yolda gelişmeye devam edecektir.

22) Türkiye’nin çıkarları 100 yıl önce olduğu gibi bugün de asyadadır. Mustafa Kemal Paşa, bu stratejik mevzilenme çerçevesinde, Türk milletinin kimliğini şöyle dile getirmiştir: “Biz Türkiyalılar Asyaî bir milletiz, Asyaî bir devletiz.”

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ AVRASYA’DA
23) Asya’nın bağrında dostlarımız vardır ve o dostlar bizim en büyük güç kaynaklarımızdır.
Türkiye’nin geleceği Avrasya’dadır.
Vatan Partisi, Atatürk’ün saptadığı strateji doğrultusunda Türkiye’yi Asya’daki dostlarıyla buluşturacaktır.
Atatürk konuyu şöyle özetlemiştir:

24) Bugün günün ağardığını nasıl görüyorsam,uzaktan bütün Doğu milletlerinin de uyanışlarını öyle görüyorum…Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacak ve yerlerine milletler arasında hiçbir renk, din ve ırk farkı gözetmeyen yeni bir ahenk ve işbirliği çağı geçecektir.

oncugenclik.org.tr, 20.8.2019