Ana Sayfa Haberler ÇİN ŞANGAY ÜNİVERSİTESİ’NDE ATATÜRK SEMPOZYUMU

ÇİN ŞANGAY ÜNİVERSİTESİ’NDE ATATÜRK SEMPOZYUMU

1421

Şangay Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi, Türkiye’den ve Çin’den seçkin akademisyenlerin katılımıyla ‘Atatürk Sempozyumu’ düzenledi.

Vatan Partisi ve Öncü Gençlik’in önderliğinde düzenlenen sempozyumda
Şanghay Üniversitesi’nden Prof. Guo Changgang, Dr. Yang Chen, Prof. Wang Sanyi, Prof. Liu Yi, Doç. Dr. Chen Hao, Fudan Üniversitesi’nden Dr. Wang Jia’ni, Şangay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi’nden (SISU) Doç. Zou Zhiqiang; Türkiye’den Prof. Dr. Sencer İmer (Ufuk Üniversitesi), Prof. Dr. Sevtap Demirci (Boğaziçi Üniversitesi), Prof. Dr. Gülen Elmas (Ufuk Üniversitesi), Prof. Dr. Kemal Üçüncü (KTÜ), Türk-Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği Başkanı Adnan Akfırat ve Pekin Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Emrah Alan sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyumda, Türk Devrimini ve Mustafa Kemal’i çeşitli yönlerden ele alan toplam 4 oturumda gerçekleşti. Çin’in farklı üniversitelerinden ve şehirlerinden gelen Türk öğrenci ve iş adamlarının yanı sıra, Çinli akademisyenler ve doktora, yüksek lisans öğrencileri de etkinliğe katılım gösterdiler.

‘TÜRKİYE’Yİ TANIMAK İÇİN ATATÜRK’Ü ANLAMAKTAN’

Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin Genel Sekreteri Dr. Yan Cheng sempozyumu açarken ‘’Böyle bir konferansı gerçekleştirmek hem Türkiye hem Çin açısından bizim üzerimize düşen en önemli görevlerdendir. Mustafa Kemal’in anti-emperyalist mücadelesini tartışmak, Türkiye’yi daha iyi anlamamız için şarttır.’’ dedi.

TÜKİYE’NİN ROTASI: ATATÜRK’ÜN MİRASI

Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Guo Changgang sempozyumun sonuç bildirgesini açıkladı:

‘’ Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye gerçekten büyük bir ortak anlayışa ve ortak değerlere sahiptir. Atatürk, Çin ve Türkiye ilişkilerini anlamakta çok önemli bir karakterdir. Emperyalizme karşı mücadele konusunda ortak geçmişe sahip olduğumuzu biliyorduk. Atatürk’ün kurduğu Türkiye, Batı tarafında mı yoksa Asya tarafında mı? Bu sempozyumda işte onun cevabını aldık: Türkiye’nin yeri Asya’dadır. Atatürk’ün söylediği gibi “ Asya-i bir millet ve Asya-i bir devlet”. Türkiye son yıllarda gittikçe dış ilişkilerinde Batı’dan ve özellikle Amerika’dan uzaklaşıyor. Son yıllarda Türk hükümeti daha bağımsız politika izlemeye başladı. Türkiye’nin Orta Doğu’da, Afrika’da ve hatta dünyada önemli bir rolü var. Bu sempozyumda, Türkiye’nin geleceğini de tartıştık. Anlaşıldı ki, Türkiye Atatürk’ün programına sahip çıkarak, geleceğini inşa edecektir. Türkiye’nin Çin ile ilişkilerinin iyi olması Türk halkının yararınadır, aynı durum Çin halkı için de geçerlidir. Türkiye, İran, Rusya ve Çin’in iyice yakınlaşan ilişkilerini görüyoruz. Bizler de bu birliği sağlamak için üzerimize düşen görevleri yapacağız.’’

MİLLETİN EMPERYALİZME KARŞI SAVAŞI

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevtap Demirci, yıkılmakta olan bir imparatorluktan emperyalizme karşı direnen bir milleti yaratan Cumhuriyet devrimini, devrimin felsefesi olan Altı Ok’u anlattığı Türk devriminin anti emperyalist karakterini ve Lozan’da kazanılan büyük başarıyı anlattı.

İKİ DEVRİM İKİ LİDER: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE SUN YAT SEN

Şangay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Wang Sanyi, Çin’de ve Türkiye’de yapılan demokratik devrimleri arasında benzerlik kurarak, Mustafa Kemal ile Sun Yat Sen’in ortak noktalarına değindi.

oncugenclik.org.tr, 18.12.2018