Ana Sayfa Yazılar YAŞAR DİYARBEKİRLİOĞLU YAZDI: CENGİZ AYTMATOV – TOPRAK ANA

YAŞAR DİYARBEKİRLİOĞLU YAZDI: CENGİZ AYTMATOV – TOPRAK ANA

1803

Yaşar Diyarbekirlioğlu, Öncü Gençlik GYK Üyesi

Cengiz Aytmatov eserlerinde halkın gündelik yaşamını evrensel konulara uzanacak şekilde aktarır. Eserlerinde bütün insanlığı ilgilendiren mesajlar çıkarmayı sanatın amacı saymıştır. Doğayı ve insanı anlatmayı, milletinin tarih boyunca kazandığı kültürel, ahlaki, edebi, askeri yanı, bütün maddi zenginliğini çok iyi yansıtmıştır.

Toprak Ana romanı da dönemin koşullarına parmak basan, milletin içinde bulunduğu durumu yansıtan bir eserdir. Yazarın en önemli romanlarından biri olarak kabul edilir. “Toprak Ana” romanı II. Dünya Savaşı sırasında tüm ailesini kaybeden bir kadının -Tolgonay- toprakla yaptığı söyleşi, halkın gündelik hayatını ve sorunlarını dile getiren sosyal bir romandır. Aytmatov, halkının doğayla özdeşleşmiş yaşam tarzını, düşünce tarzını, içsel hareketliliğini çok iyi bir biçimde kitapta okuyucularına aktarıyor.
 

II. Dünya Savaşı’nda hem coğrafyasında hem de kendi milletinde oluşan yansımalarını aktaran roman, bozkırdaki bu insanları nasıl etkilediğini çok yalın bir dille ortaya koyuyor. “İnsanlar doğaya ve toprağa ne kadar sahip çıkarlarsa doğa ve toprak onlara karşılığını verecektir” fikri romanın genelinde ortaya çıkıyor. Yazarın Sovyet imgelerle pastoral niteliği kusursuz olarak harmanladığı “Toprak Ana” eseri 1963 yılında Lenin ödülünü almıştır.


Toprak, insanın var olduğu her yerde yaşamdır, yaşama tutunmaktır. Ekmektir, sudur… İlk tohum atıldığında o bağ, o sevgi başlar. Özenle beslersin, can suyunu verirsin ve özenle hasadını biçersin. Nasıl ki her insan için toprak neyse Tolgonay içinde odur. Biricik sırdaşı, yoldaşı… Tolgonay öylesine umut bağlamıştır ki Toprak Ana’ya kitabın başında şu şekilde yakarışta bulunur;

Kara Toprak, sevgili Toprak Ana, hepimizi sinesinde barındıran sensin! Bizlere mutluluk vermeyeceksen neye yarar senin Toprak Ana oluşun? Dünyaya niçin geliyoruz? Biz senin çocuklarınız, bize mutluluk ver, bizi mutlu kıl Toprak Ana!”

Şimdiye kadar “Toprak Ana” romanını okumamış olanlara Cengiz Aytmatov’un bu ustaca eserini ısrarla tavsiye ediyorum.

#OkuyanYazsın

oncugenclik.org.tr