Ana Sayfa Yazılar ZEYNEP KOYUNCU YAZDI: NİKOLAY GOGOL – PALTO

ZEYNEP KOYUNCU YAZDI: NİKOLAY GOGOL – PALTO

1837

Zeynep Koyuncu, Selçuk Üniversitesi Öğrencisi

“Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık” sözünü duymayanımız yoktur. Dostoyevski’nin sözü olduğu söylense de sözün kime ait olduğu bilinmemektedir ama ‘hepimiz’ Rus edebiyatını ve öykücülüğü kapsadığı söylenebilir. Bu sözü söyletebildiğine göre güzel olduğu aşikar. Nikolay Gogol’un ve eseri Palto’un Rus edebiyatının gelişimi açısından önemini açıklayan bir sözdür. Eser Rus edebiyatının mihenk taşı görevindedir.

Nikolay Gogol Palto’yu bir toplantıda anlatılan bir olaydan esinlenerek yazmıştır. Av meraklısı sıradan bir memurun yıllarca para biriktirerek aldığı tüfeğini dereye düşürmesi ve sonrasında girdiği bunalımla ilgilidir. İçine girdiği depresyondan ancak arkadaşlarının ona yeni bir tüfek alması ile kurtulmuştur.

Rus edebiyatının öykü ve romanın önemli yazarlarından Nikolay Gogol’un 1842 yılında yayımladığı Palto adlı eserinde baş kahramanımız Akakiy Akakiyeviç adlı bir memurdur. Eski paltosunu tamir ettirmek için götürdüğü terzinin bunun tamir edilemeyeceğini yama yapılsa bile paltonun parçalanacağını yeni bir palto diktirmesini söyler. Akakiy Akakiyeviç’in yeni palto diktirmeye durumu yoktur. Paltoya yama yapılmasında ısrarcı olsa da artık yeni bir palto diktirmesinin gerektiğinin farkına varır. Yeni palto için para biriktirmeye ve bunu yaparken de hayatında harcamalarını olabildiğince kısıtlamış tek düşüncesi yeni palto diktirmek için para biriktirmek oluyor. Akakiy Akakiyeviç sonunda yeni bir palto için parayı biriktirmiş ve terzisine şiparişini vermişti. Paltoyu aldığından ondan mutlusu yoktu ve çalıştığı devlet dairesindekiler tarafından da büyük ilgi görmüştü. Ama Akakiy Akakiyeviç’in bu mutluluğu fazla uzun sürmedi…

Baş kahramanımız Akakiy Akakiyeviç’in katıldığı bir davet dönüşünde bir grubun paltosunu çalarak onu hırpalamasıyla kısa süreli mutluluğu son buluyor. Paltosunu geri alabilmek için her yere başvuruyor ama ne çare sıradan bir memurun paltosunu bulmak için kim ne yapsın?  Akakiy Akakiyeviç pes etmiyor son çareyi “mühim adam”ın yanına gitmekte buluyor. Ama “mühim adam” için Akakiy Akakiyeviç önemli miydi? Tabi ki de hayır. Akakiy Akakiyeviç’in “mühim adam”dan işittiği sözler üzerinde büyük etkiler yaratır. Son nefesine kadar bu anı sayıklar durur.

Nikolay Gogol Palto adlı eserinde sıradan insanların yoksulluğunu, yaşadığı acılar ve maruz kaldığı haksızlıkları okuyucuyu derinden etkileyecek yalın bir dille yansıtmıştır. Sosyal sınıf baskısının insanların üzerinde bıraktığı etkiyi anlatan aynı zamanda hissettirmiştir. Şimdiye kadar bu kitabı okumayanlara tavsiye ediyorum. Bu kadar kısa ama o kadar derinden etkileyen bir eser ufkunuzu genişletecektir.

#OkuyanYazsın

oncugenclik.org.tr