Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk öğrenciler, Pekin ve Şangay şehirlerinde 10 Kasım’da Atatürk’ü andı.
Pekin’de yaşayan Türk öğrenciler, Çin’in Türkiye Eski Büyükelçisi Wu Keming ile buluşarak Atatürk’ün hayatını konu alan söyleşi yaptı. Şangay’da yaşayan öğrenciler ‘Atamızı Anıyoruz’ adlı etkinlikte buluştu.
ATATÜRK OLMASA ÇAĞDAŞ TÜRKİYE OLMAZDI, MAO OLMASA ÇAĞDAŞ ÇİN OLMAZDI
Pekin’de Türk öğrenciler, daha önce Türkiye’de uzun yıllar yaşayan, Çin’in Türkiye Eski Büyükelçisi Wu Keming ile; 10 Kasım’da Atatürk’ü anlamak; Elçinin Türkiye anılarını ve güncel gelişmeler üzerine sohbet gerçekleştirdi.
Wu Keming, Atatürk’ün sadece Türkiye açısından değil, dünya tarihi açısından da önemli bir yeri olduğunu ve mazlum milletlere örnek olan bir lider olduğunu belirtti. Konuşmasında “Bugün Mao olmadan Çin’den bahsedemeyiz. Mao olmasaydı çağdaş Çin de olmazdı. Aynı şekilde Atatürk olmadan çağdaş Türkiye’den de bahsedemeyiz, Atatürk olmasaydı çağdaş Türkiye de olmazdı ” dedi.
ASYA’NIN İKİ AYRI UCUNDAKİ İKİ KADİM DEVLET
Çin ve Türkiye’yi “Asya’nın iki ayrı ucundaki iki kadim devlet” olarak nitelendiren Keming “Türkiye ve Çin’in iliskileri günden güne iyiye gidiyor. Bu ilişkilerin ilerleyen zamanlarda daha da gelişmesini umut ediyoruz” dedi.
Türkiye’de yaşadığı anıları da anlatan eski büyükelçi, biz bundan yıllarca önce beraber yaşamış iki büyük devletin milletiyiz. Kültürümüzde büyük benzerlikler var. Küçüklere sevgi ve büyüklere saygı iki toplumun olmazsa olmazları. Türkiye’ye geldiğimde çok şey öğrendim. Aziz Nesin ve Yaşar Kemal ile birçok defa görüştüm. Türkan Şoray’i elçilikte ağırladık. Onlardan çok sey öğrendiğimi söyleyebilirim” dedi.
Soru cevap bölümünde ise Xi Jinping’in görüşlerinin son Ulusal Halk Komisyonu sonrası anayasada belirtilmesinin ve Xi’nin Çin halkı için ne anlama geldiği sorusunu şu sekilde yanıtladı: ” Mao halkımızı ayakta tuttu, Deng Xiao Ping Çini zenginleştirdi, Xi ise kuvvetlendiriyor ” dedi.
Türkiye’de kaldığı dönemde yaşadıklarını kitaplaştıran eski büyükelçi, öğrencilere yazdığı kitabı hediye etti. Etkinliğin sonunda Özgür Altınbaş Türk Öğrenciler adına Xi Jinpingin’in Çin’in Yönetimi kitabının Türkçe basımını hediye etti.
ŞANGAY’DA “ATAMIZI ANIYORUZ” ETKİNLİĞİ
Şangay’daki öğrencilerin düzenlediği ‘Atamızı Anıyoruz’ adlı etkinlik başta öğrenciler olmak üzere Şangay’da yaşayan Türkleri bir araya getirdi. Etkinlikte Vatan Partisi Çin Temsilcisi Adnan Akfırat, Shanghai Üniversitesi öğretim görevlisi Tuğrul Keskin, Shanghai Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Anıl Solmaz sunumlarını gerçekleştirdiler.
Öncü Gençlik üyesi Anıl Solmaz ‘Gençlik olarak Mustafa Kemal’i Anlamak’ konulu sunumunda, gençliğin Mustafa Kemal algısını belirtip, tarihsel olarak Mustafa Kemal’in hayatının belirli kesimlerine vurgu yaptı. 10 Kasım’ı yas değil mücadele günü olarak ele almamız gerektiğini bunu da Mustafa Kemal’i doğru anlayarak yapılabileceğini vurguladı.
Vatan Partisi Çin Temsilcisi Adnan Akfırat, ‘’Çin’de Türkiye’nin tanıtımında Atatürk’ün önemi’’ adlı konuşmasında; ‘Eğer Çin’de Türkiye’yi tanıtmak istiyorsanız Atatürk’ü tanıtın. Çinliler Atatürk’ü çok yakından tanıyorlar.’ diyerek yaşamış olduğu tecrübeleri Shanghai’a gelen öğrenciler ile paylaştı.
oncugenclik.org.tr, 12.11.2018