Ana Sayfa Haberler EKİM DEVRİMİ KONFERANSLARININ İLKİ İZMİR’DE GERÇEKLEŞTİ

EKİM DEVRİMİ KONFERANSLARININ İLKİ İZMİR’DE GERÇEKLEŞTİ

1508

Ekim Devrimi’nin yüzüncü yılında Vatan Partisi,Öncü Gençlik, Teori dergisi ve Bilim ve Ütopya dergisi  “Savaş-Devrim Vatan Savunması” konferansları düzenliyor. İzmir’de ilki düzenlenen konferansta Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Koç, Öncü Gençlik Başkanı Aykut Diş, Öncü Gençlik Genel Sekreteri Uğurcan Yardımoğlu, Teori Dergisi Yazı İşleri Müdürü Cemil Gözel, Bilim ve Ütopya Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo ve Öncü Gençlik Genel Başkanı Aykut Diş konuşmacı oldu. Konferansta Ekim Devrimi’nin sonuçları, önemi  ve Türk Devrimi ile ilişkisi tartışıldı.

“Savaş-Devrim-Vatan Savunması” sloganıyla düzenlenen konferans, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını Teori Dergisi Yazı Kurulu Sekreteri Cemil Gözel yaptı.  Gözel, “Tarihsel olaylar,  gerçekleştiği hayat bulduğu olaylar ile incelenir. Ekim Devrimi de böyledir. Proleterya ile gerçekleşen ilk devrimdir. Çağımızda sosyalizm hangi dinamikler ile sürmektedir; bunun da cevabını Ekim Devrimi’nde arayacağız. Tarihsel koşullar içinde yaşıyoruz, bu yüzden geleceğe de Ekim Devrimi’nin paradigmalarıyla bakılabilir” dedi.

CEMİL GÖZEL

“ÇANAKKALE DİRENİŞİ OLMASAYDI RUS DEVRİMİ OLMAZDI”

İlk oturum olan “Tarihte Rus Devrimi” konusunu Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Koç sundu. Koç, “Çanakkale direnişimiz olmasaydı Rus Devrimi olmazdı. Rus Devrimi olmasaydı 1919-1922 arası dönemde  cephaneliğimiz olmazdı ve 1917 yılında çok dar tarım alanı olan bir ülkeden emperyalizmin önüne geçen onunla mücadele eden bir ülkeye dönüşemezdik” diyerek Ekim devriminin başlangıcının Birinci Dünya Savaşı olduğunu belirtti.

YILDIRIM KOÇ

“BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’YLA SOSYALİST HAREKET PARÇALANMAYA BAŞLADI”

Bilim ve Ütopya dergisi Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo ise ikinci oturumda söz aldı. Maraşo, “Birinci Dünya savaşıyla sosyalist hareket parçalanma yaşadı. Lenin’in diğer sosyalistlerden farkı isçilerin emek gücünün sömürülmesiyle oluşan sermaye sorununa dikkat çekmesidir” dedikten sonra emperyalizmin temellerine değindi.

EMRAH MARAŞO

“EKİM DEVRİMİ VE TÜRK DEVRİMİ DERİN BİR BAĞ İLE BAĞLIDIR”

Öncü Gençlik Genel Sekreteri Uğurcan Yardımoğlu, üçüncü oturumda “Türk Rus Devrimlerinin Etkileşimleri” konusunu aktardı. Yardımoğlu, “Ekim Devrimi ile Türk Devrimi’nin bağlantısı komşu olmak dışında daha derin bir bağ ile bağlıdır. Bunun için tarihin derinliklerinden sömürgeleşmeye bakmamız gerekmektedir. Kemalistler Dünya’yi kapitalistler ve ezilen milletler olarak ikiye ayrılmaktadır. Kemalistler, Ekim Devriminden sonra birçok olguyu yeniden tahlil etmislerdir. Bunlardan en önemli tahliller ise Kemalizm üzerinedir” şeklinde konuştu.

UĞURCAN YARDIMOĞLU

“EEKİM DEVRİMİ’NE GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIMLA BAKMAK ÖNEMLİ BİR GÖREV”

Konferansın son oturumunu sunan Öncü Gençlik Genel Başkanı Aykut Diş ise  “Ekim Devriminde Öncü Partinin Rolü”ne değindi. Aykut Diş, “Kurtuluş Savaşımızda ve insanlık tarihinde Ekim Devrimi’nin rolü büyük. Çanakkale Zaferimiz, Rus Çarlığına gidecek emperyalist yardımların yolunu kapatarak 1917 Şubat ve Ekim Devrimlerinin önünü açmıştı. Ekim Devriminden sonra Rusya’nın Lenin önderliğindeki Devrimci Hükümeti ise Osmanlı Devletini paylaşmak için yapılan gizli anlaşmaları kamuoyuna açıklayarak ülkemizin Anadolu Hükümeti önderliğinde devam eden İstiklâl Savaşını desteklemişti. Bu ilişki Ekim Devrimi’ni Türk ve Rus halklarının kader birliğinin simgelerinden biri haline getiriyor. 100. yılında Ekim Devrimi’ne  bugünden ve Türkiye’den gerçekçi bir yaklaşımla bakmak önemli bir fikirsel görevdir. İzmir’de konferansımızı başarıyla tamamladık. Şimdi sıra Adana ve Antalya’da” dedi.

Yoğun katılımın olduğu “Savaş-Devrim-Vatan Savunması” konferansı sunumların ardından soru cevaplarla sona erdi. İzmir’de gerçekleşen konferanstan sonra Adana ve Antalya’da da Ekim Devrimi’nin yüzüncü yılıyla ilgili konferanslar düzenlenecek.

AYKUT DİŞ

20171203_105801

oncugenclik.org.tr , 4.12.2017