Ana Sayfa Yazılar KILAVUZU ABD OLANLARIN TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI

KILAVUZU ABD OLANLARIN TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI

1357

26 Aralık 2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Katar arasında 6. Yüksek Strateji Komitesi Toplantısı düzenlendi. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 10 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Türkiye ile Katar’ın  ilişkileri yeni değil. 2014’te kurulan Yüksek Stratejik Ortaklık ile birlikte iki ülke arasında bir işbirliği var. Fakat ana muhalefet partisi başta olmak üzere Katar’ın gökten inip “ülkeyi satın aldığına” halkı inandırmaya çalışanlarda var. Bu süreci daha iyi kavrayabilmek ve süreci daha iyi değerlendirmek açısından Katar’ı daha yakından incelemek gerekir.

KATAR ABD’YE KARŞI

2010’da Tunus’ta başlayan ve daha sonra Mısır, Libya, Yemen ve Suriye’ye yayılan arap baharı sürecinde, Katar’ın Arap Baharı’na karşı tavrı Amerikan blokunu ciddi anlamda rahatsız etti. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn 2014’ün Mart ayında aldıkları ortak bir kararla Katar’dan büyükelçilerini çektiler. Gerekçe başka olsa da temelde mesele Katar’ın Amerikan blokuna karşı hareket etmesiydi. Katar’ın bu mesaja cevabı Türkiye ile daha güçlü bir ittifak yapılanması kurması oldu. Katar 2014’ün Aralık ayında Türkiye ile arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkaran anlaşmaya imza attı. 2015 Mart’ında onaylanan bu anlaşma ile Katar, Türkiye’nin ülkesinde askeri üs kurmasına izin verdi.

2017 yılında Trump’ın Riyad ziyareti ile Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Katar ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerini durdurma kararı alarak bu ülkeye yönelik ambargoyu uygulamaya soktular. Ardından Haziran ayında ambargocu ülkeler tarafından hazırlanan 13 maddelik bildiride, Katar’ın Amerika’dan bağımsızlaşan dış politikasını hedef alınırken bir taraftan da Türkiye ile ittifakının önü tıkanmak isteniyordu.

Bu talepler arasında El-Cezire’nin yayınlarının durdurulması, İran’la ilişkilerin sınırlandırılması ve Türkiye’nin ülkedeki askeri üssünün kapatılması maddeleri sadece Katar’ın dış politikasının kontrol altına alınmasını değil, bu ülkenin egemenliğinin de ortadan kaldırılması hedefini taşıyordu. Nitekim birçok uzman krizin bir sonraki aşamasının Katar’daki liderliğe yönelik askeri bir müdahale olduğunu belirtmekteydi. Bu ihtimal ise Türkiye’nin Katar’la tam bir dayanışma göstermesi ve hızlı bir şekilde askeri güçlerini konuşlandırarak olası bir askeri müdahaleye sert bir şekilde karşılık vereceğini göstermesiyle bertaraf edildi.

Katar, Mayıs 2019’da düzenlenen, bölgede İran’ı geriletmek için yapılabileceklerin tartışıldığı zirveye katıldı fakat 2 Haziran’da zirveden çıkan sonuca katılmadığını açıkladı. Katar’ın açıklaması, Suudi Arabistan’ın “Katar doğru yola girerse yaptırımlar bitebilir” açıklamasından hemen sonra geldi. Katar bu tavrı ile masa altından sopa gösteren Amerikan blokuna karşı tavrını açıktan koymuş oldu.

TÜRKİYE VE KATAR NEREDE BİRLEŞİYOR?

Emperyalizm bugün planlarına karşı çıkanlara yıldırma politikası uyguluyor.  24 Temmuz 2015 yılında başlayan Vatan Savaşı süreci ile, Türkiye PKK’ya ve FETÖ’ye karşı amansız bir mücadele başlattı. S-400’leri alarak ve milli savunma sanayisinde atılım göstererek Amerika’dan bağımsız bir savunma sistemine geçiş yapılıyor. Doğu Akdeniz’de Donanmamız Seville Planı’na karşı dik duruyor. Azerbaycan ile birlikte Karabağ’da zafer kazanıyor. Bunun sonucu ABD Senatosunda Türkiye’ye karşı açıktan ambargo ile bugün cevap buluyor. Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’ye karşı haftalardır gayriresmi bir ambargo uyguluyor.

Katar ile Türkiye’nin stratejik ortaklık temeline hareket etmesi uluslararası anlamda iki ülkenin de elinin güçlenmesi demek. Yaptırımlar ve ambargolarla politikalarından döndürülmeye çalışılan Katar, Türkiye ile ittifakını sağlamlaştırmayı seçti.  İran ile ilişkilerini devam ettirmede ısrarcı ve kararlı bir tavır gösteriyor.

Amerika coğrafyamızdaki bölge ülkelerini, ekonomik yaptırımlar ve birlikte hareket ettiği ülkelere tavır koydurarak dizayn etmeyi amaçladı. ABD, İran’ın yalnız kalmasını ve ambargolarına boyun eğmesini isterken Katar-İran ilişkilerinden rahatsızlık duyuyor. Türkiye’yi ekonomik yaptırımlarla içine girdiği avrasya rotasından döndürmek isterken, Katar-Türkiye ilişkilerini de baltalamak istiyor.

Peki bu tabloda, Türkiye içerisinde Türkiye-Katar stratejik ortaklığı kimleri niçin rahatsız ediyor?

KILAVUZU BIDEN OLANLAR

ABD derin devletinin Rand Corporation adlı strateji kuruluşu hazırladığı Ocak 2020 tarihli 260 sayfalık Türkiye Raporu’nda yakın gelecekle ilgili tavrını ortaya koyuyor. “Türkiye’nin Milliyetçi Rotası” başlıklı bu rapor, yalnız ABD için değil, bütün Amerikancıların kılavuzu haline gelmiş durumda. Rapor, Vatan Partisi tarafından kamuoyuyla paylaşıldı, burada ayrıntısına girmeyeceğiz. Konumuz açısından önemli olan, bu raporu kılavuz edinenlerin ABD merkezli propagandaların en öndeki sözcüleri olması ve “Türk ordusu satıldı” diyenlerin yine onlar olması bir tesadüf değil.

Son yıllarda, her alanda hükümete muhalefet etme adı altında Türkiye’nin kendini savunmasına muhalefet edenler, Katar meselesinde de boş durmamışlardır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TSK’ya ait Tank-Palet fabrikasını “1 kuruş dahi almadan” Katar’a sattığımızı iddia etti. İşletme devri yapılarak fabrikanın üretiminin artırılmasını amaçlayan anlaşmayı bir satış anlaşması olarak yalanlarla sahneye sürdü. Türkiye’nin tank ve diğer milli savunma silahlarını üretmesine karşı baskı; Doğu Akdeniz, Libya, Suriye, Kafkaslarda mücadele ettiğimiz Atlantik İttifakı’ndan gelmektedir.

Borsa İstanbul’dan Katar’a %10 hisse verilmesini “Borsa İstanbul satıldı” diye dillendiren muhalefet basını ve köşe yazarları, gerçekleri çarpıtarak ABD’nin yaratıcı yıkıcılık stratejisinin hizmetkarı olmaktadırlar.

“Katar’ın temiz su kaynağı yok, Türkiye’den beslenecek, temiz su kaynaklarımızı satıyoruz” dendi fakat Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye-Katar Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın su kaynakları yönetimi, kaynakları koruma ve geliştirmeyi kapsadığını, iki ülkenin birbirinden su temini, su nakli, suyun paylaşılması ve benzeri hususları içermediği vurgulanıyor.

Esas soru ise şu: Katar Türkiye’yi satın alabilir mi? Yüz ölçümü açısından karşılaştırıldığında Katar Türkiye’nin 65’te 1’i. Türkiye ordu geleneği ve gücü bakımından Katar ile karşılaştırılamayacak seviyede. Katar’ın tarımsal üretim kapasitesi ile Türkiye’nin tarımsal üretim kapasitesi arasında büyük bir fark var. Tüm bu bilgiler ışığında Amerikan blokuna tavır alarak Türkiye ve İran’ın yanında durmayı seçmiş Katar’ı milletimize bir “öcü” olarak sunma çabası, Türkiye’yi yalnızlaştırma çabasının bir örneğinden başka hiçbir şey değildir.

Uluslararası siyasette dengeler ittifak birikimleri üzerinden belirlenir. Öncelikle şunu söyleyelim: Türkiye’nin Katar ile oluşturmaya çalıştığı ittifak birikimini dinamitlemeye çalışanlar, Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştırmayı istemektedirler. Türkiye emperyalizm ile tek başına savaşmayacaktır.  Emperyalizmin savaş meydanı sadece Türkiye değildir. O sebeple Katar ile olan anlaşmalara “hattı müdafaa yerine sathı müdafaa” bağlamında bakmak gerekir.

VATAN PARTİSİ’NİN ÇÖZÜMÜ

Bugün emperyalizm ile savaşın cephesi Doğu Akdeniz’den başlayarak Umman Denizi’ne kadar uzanmaktadır. Bu mücadelede Umman Denizi’ndeki jeopolitik konumuyla ve ABD’ye karşı tutumla Katar çok büyük bir öneme sahiptir. Katar ile stratejik ortaklığımız sayesinde Türkiye Umman Denizi’nde askeri üsse sahiptir.

Partimizin açıkladığı Karadeniz-Akdeniz Dostluk Planı çerçevesinde Karadeniz, Hazar Denizi, Ege Denizi, Akdeniz ve Umman Denizi ülkeleri arasında serbest ulaşım, iletişim, turizm, ekonomik ve kültürel gelişme hedefliyoruz. Bu hedefi başarıya ulaştırmak, Avrasya İttifakını başarıya ulaştırmak ve emperyalizmi bu topraklardan def etmek demektir. Türkiye’nin kazandığı her dost kuvvet emperyalist cepheden kurtarılmış bir millet ve emperyalizme vurulan bir darbedir. Biden Tayfasının bu sürece karşı çıkması çok normal. Rand Corparation raporunda da açıkça vurgulandığı üzere bu tayfanın misyonu Türkiye’nin Atlantikten kopuş adına attığı her adıma muhalefet ve düşmanlıktır. Fakat bugüne kadar olduğu gibi, yine başarılı olamayacaklardır. Türkiye her attığı adımla Avrasya’daki yerini sağlamlaştırmaktadır.

Türkiye’nin içinde bulunduğu rotanın başarıya ulaşması, kader ortaklığı bulunan ülkelerle yaptığı işbirliği adımlarıyla mümkün olabilir. Katar ile yapılan mutabakatın her anlaşma maddesi için bu yalan ve çarpıtma örnekleri çoğaltılabilir. Ufkunda Amerika’yı görenler, iktidar beklentilerini Amerika’dan karşılamak isteyenler, meselelere Türkiye’nin bekası açısından bakmamaktadırlar. Yalanlarla, çarpıtmalarla, milletimizi manipüle etmek isteyenler amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklardır.

KAYNAKÇA:

1. https://aydinlik.com.tr/katar-borsa-istanbul-a-ortak-oldu-224414

2. https://aydinlik.com.tr/haber/yatirim-icin-uygun-zaman-katar-firsati-kacirmiyor-224813

3. https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-55198823

4. https://www.haberturk.com/katar-ile-su-yonetimi-alaninda-is-birligi-yapilacak-2884150-ekonomi

5. https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiye-ve-katar-arasinda-10-anlasma-imzalandi/2057033

6. https://www.aa.com.tr/tr/dunya/katar-ambargodan-cok-daha-guclu-cikti/1510774

7. https://www.dw.com/tr/iran-ve-t%C3%BCrkiyeden-katara-tam-destek/a-39410260

8. https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/serpil-yilmaz/katarin-gozu-icme-suyumuzda-6148246/

9. https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kilicdaroglu-biz-el-avuc-acan-bir-devlet-miyiz-biz-katarin-beslemesi-miyiz-6152258/

10. https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2888972-katar-keske-volkswagen-i-getirseydi

11. https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erol-manisali/katarcik-uzerinden-uc-turkiye-resmi-1796953

12. https://www.borsagundem.com/haber/katar-uluslararasi-destegi-nasil-aldi/1535778

13. https://www.timeturk.com/analiz-turkiye-katar-ittifaki-suud-bae-isbirligi-karsisinda-nasil-basarili-oldu/haber-1666704

14. https://www.aa.com.tr/tr/analiz/kucuk-ulke-buyuk-mucadele-katar-in-ablukayi-kirma-stratejisinin-anatomisi/2070576

15. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48548971

16. https://www.haber7.com/dunya/haber/2362234-iste-katara-sart-kosulan-13-madde-turkiye-ile

17. http://vatanpartisi.org.tr/genel-merkez/haberler/karadeniz-akdeniz-dostluk-ve-baris-plani-calistayi-29468

18. http://vatanpartisi.org.tr/genel-merkez/haberler/turkiye-nin-abd-ve-israil-e-direnmesini-istemeyenler-tank-palet-e-karsi-30653